maandag 5 maart 2012

Noodoproep van de bijen: BEREID ONS EEN WEG

2012 is het Jaar van de Bij. Laten we het hopen dat het ECHT het jaar van de Bij zal zijn. De bijen hebben ons heel hard nodig. Al geruime tijd worden er inspanningen verricht om de aandacht te vestigen op de situatie van de bijen, maar het lijkt echt nog niet genoeg. Hoe groot is onze betrokkenheid eigenlijk? Begrijpen we de noodzaak wel? Kunnen we nog meer mensen mobiliseren om werk te maken van perkjes met bloemen, geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken, de bijenboodschap uit te dragen en vooral: de bijen geestelijk te ondersteunen?
In hoofdstuk 17 van het boek In de Stilte hoor je alles, lees je wat de bijen Piek eerder al lieten weten. En waarom het zo belangrijk is dat het grondig wordt aangepakt: “Een gezonde wereld creĆ«ren. Goede kasten, goede imkers, goede plaatsen. Stabiliteit bieden. Neem het serieus!” De bijen zijn verzwakt en dan is de geringste tegenslag al desastreus. Hoe is het nu? Piek sprak opnieuw met de bijen:


Ik merk matheid bij de bijen. Het kan zijn dat het moment niet helemaal goed is gekozen: het is zo’n 8 graden, de bijen zijn nog in hun winterhuisvesting. Toen het vorige week heel lekker weer was, zagen we de eerste bij tijdens het filmen van varkens, maar daarna werd het weer kouder.
Nu dus matheid en een gevoel van verzwakt zijn. Ik vermoed dat er behoorlijke verliezen zijn geleden, maar dat zal binnenkort blijken.
Ik vertel de bijen dat 2012 het Jaar van de Bij is. Daarop geven de bijen het beeld van rijen enthousiast applaudisserend publiek dat de bijen binnenhaalt. Maar de bijen zijn een armetierige stoet, gewond en gehavend.
‘Alleen in de stilte gebeurt het,’ hoor ik. ‘De verankering ligt in de stilte, niet in de hype van reclame en commercie. Bombarie is oppervlakkig.’
Ik sputter en verdedig: ‘Ja, maar om bij mensen het belang van bijen onder de aandacht te brengen, zal je toch een vorm moeten kiezen. Internet is daar een goede manier voor en er zijn op diverse plekken enthousiaste initiatieven die op kleurige wijze aan de man gebracht worden.’
De bijen zijn niet onder de indruk en blijven erbij dat onder de bombarie de stilte ligt. Daar is de stille, gestage stroom waaruit mensen putten die werkelijk voelen en weten hoe het ervoor staat met de bijen.
‘Het gaat niet om het meedoen aan het bijenfeestje, het gaat om de verankering na het feestje. Om projecten die goed en duurzaam worden neergezet.’ Deze boodschap en deze zorg hebben de bijen al eerder uitgesproken.
De bijen vertellen dat de bombarie niet hoeft van veel imkers. Voor hen waren bijen altijd al belangrijk, dat het nu het Jaar van de Bij is verandert daar niks aan. Wat dat aangaat passen bijen en imkers kennelijk bij elkaar: gestaag neerzetten, implementeren, geen uitschieters of hypes.
‘Maar,’ merk ik op, ‘bijen zijn niet alleen van de imkers. Ik ben net zo blij dat we van dat beeld af zijn.’ Ik hoor terug: ‘Bereid ons een weg’. Ha, dat kunnen we allemaal! De imker op een andere wijze dan de leek die zorgt voor voldoende biodiversiteit, bloemen en planten, in zijn eigen omgeving. We kunnen het samen doen en allemaal een beetje verantwoordelijkheid voelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten